Vårat hus som är byggt i mitten av 70-talet saknar uteplats. En gång i tiden fanns det en altan på husets framsida. De förra ägarna flyttade den till baksidan för att få lite mer lugn och ro.

När vi köpte huset kom jag på den briljanta idén att bygga ett förråd och att använda altanen som grund. Den stod ju redan där jag ville ha förrådet.

Nåväl, nu börjar det vara dax för en uteplats igen och det blir ett större bygge denna gång. Bygglov är sökt och beviljat så när våren kommer är det bara att sätta igång. Om vi har råd det vill säga.

Målet är en altan som är delvis under tak och inglasad där man kan sitta även när vädret eller myggen är otrevligt. Så här kommer den att se ut enligt ritningarna.
Ritning 1
Ritning 2

Ingen uteplats så lång ögat når. Men det är tänkt att den kommer att täcka hela framsidan på huset. Från den vänstra knuten och till mitt i mellan gruppen med tre fönster och det ensamma, tja typ där björkarna är kommer det att vara tak, resterande delen utan tak.
Det är ansökt om att få glasa in men jag tvivlar på att vi har råd.
Tillfällig uteplats på baksidan av huset. Jag har lovat frun i huset att det kommer att bli en liten uteplats i hörnet också.
Här är den gamla altanen. Den tjänar nu som golv till förrådet.
Notera frun på taket.
   
Byggnationen av altanen
 

På semesterns första vecka sattes spaden i backen, eller skopan rättare sagt då jag använde grävmaskin för att ta bort matjordslagret.
Byggnationen går enligt planerna mycket tack vare min pappa som har hjälpt mig med stommen på altanen. Taket är beställt från Skånska byggvaror som har bra priser och gratis frakt. Inte illa.
Taket kommer att bli ett 16mm isolerplasttak som väl ska dämpa värmen på sommaren och hålla den kvar på hösten och våren (när den har blivit inglasad)


Grävninen klar och bärlinan på plats.
Fyllt med 4 kubil 0-16 grus. Handskottat på plats med stor hjälp av lillebror. Ett arbete på två och en halv timmes utsinningt skottande.
Utsättningen är det knepigaste och är det som tar en j***a tid.
Noggrant och tråkigt med mygg knott och andra insketer sprungna direkt ur helvetets eldar.
Nåja, med ramen på plats så går gjutningen som en dans. Alla plintar hamnar ju precis där de ska vara om man gör den lite baklänges.
Gjutet och klart. Detta skall hålla både för barnspring och dans.
Eftersom altanen är så pass bred som den är så bestämde jag att gjuta plintar och sätta en balk på mitten av golvåsarna.
"Det är stabilt" som Dr Alban sa.
Nästan klart för att börja tralla.
Malin är den i familjen som har trallarkort.

Drygt 260 meter trall skruvad och klar.
Snyggt och testfikat.
Nu gäller det bara att antingen dressera Fia att inte kasta sig över kanten eller bygga staket.

För att få allt enhetligt och snyggt tar vi bort trallen från trappen och lägger likadan som på altanen i samma längdriktning. Detta medför att det måste dit nya golvåsar som går åt rätt håll.

Denna notis kan tolkas olika. Antigen så är det de tre bockarna bruse som fortfarande är rädda för monstret under bron eller så är det bara så att man inte får vara munter utanför vår ytterdörr eller så är det så att Malin (som har skrivit lappen) har blivit en fullfjädrad norrlänning och försöker säga att trappen utanför dörren saknar golv.
Fri tolkningsrätt gäller.

Snyggt, snyggt. Bara trappstegen kvar. (innan taket och staketet och inglasningsfasen).

Första frukosten på vår altan. Fungerade utmärkt. Det är mycket lättare att ta reda på efter Fias matmassakrer.
Leverpastejsmörgåsen som ligger i små små bitar på golvet kan lätt sopas bort med en piasava.

Trappstegen är klara. Snyggt som fn.
Notera att bilden är tagen 22:45.

Nu börjar den närma sig klar. Räcke och tak på plats. Det som är kvar att göra är att måla och spika upp spjälorna.
Hängränna och stuprör är monterat efter att bilden togs.
   

 

 


familjenjonsson.eu