För att vi ska komma ihåg (på Teas begäran)

Torsdag 28 maj  
Idag red jag Graffe. Pluttiga, busiga, stöddiga, underbara Graffe. Det gick så där till en början men det tog sig på slutet. Jag var helt slut! Det tog en bra stund att återhämta sig efter galopperna (med något som skulle likna en sidvärtsrörelse i). Men jag är glad och lycklig! Puss på dig GraffePaffe!


Dagens självporträtt

Torsdag 14 maj  
Jag red Nea och Tea Tage. Vi tränade ridning med små hjälper och sedan galoppfattningar från skritt och vända upp över banan. Tea var av förklarliga skäl inte med på galoppdelen då Tage inte riktigt förstått det där med galopp ännu. Men efter lektionen galopperade han faktiskt med Angelica för första gången i ridhuset. Det krävdes två små skutt över två hinder så tjoade alla och applåderade. Det var kul tyckte Tage.
Torsdag 30 april  
Jag red Caprice och Tea Graffe. Samma övningar som veckan innan. Jag red Carprice på pelham. Det gick superbra! Hon biter fast i höger sida och därav var det lite svårare att flytta henne åt höger (enligt min egen tolkning). Vänster gick superbra. Avslutade med lite galopp.
Torsdag 23 april  
Jag red Graffe och förutom sitsträning så övade vi på skänkelvikningar åt olika håll från medellinjen och ut mot spåret. Till vänster (för höger skänkel) tappade jag bogen och fick göra en volt åt vänster för att fånga upp och åt höger var det svårt att få honom att förstå vad vi skulle göra. Men det gick bra till slut, när både han och jag (kanske främst jag) hittade en bra strategi där vi förstod varandra. Vi fick till jättefina galoppfattningar på slutet...
Lördag 18 april 2009  

Lea-kurs. Jag red Nea och Tea red Docka. Vi sitstränande! Upp med magen, studsa pingisbollar upp mot handen. Vi fick lägga oss bakåt över sadeln med huvudet på hästens rumpa. Det susade i öronen och jag var inte lika vig som Tea. Min svank är inte just nu var den brukar vara. Det var superkul och nu har vi fått bra verktyg att arbeta vidare med. Nu är det bara att invänta träningsvärken. Micke och Fia startar dressyr i Mini-Cupen imorgon.

 
Fredag 17 april 2009  

Tea och jag skulle värma upp lite inför Lea-kursen. Själv har jag inte ridit på fem veckor och kände mig lite nervös. Jag hade bokat Sessan som har varit sjuk i kolik den senaste tiden och inte gått så mycket, men tänkte att det går nog bra. Jag har ju ridit henne förr och jag gillar ju henne. Det gick inte bra! Efter 20 minuters ledande satt jag upp och skrittade kanske 3 varv, sedan satt jag av.

Tea red Nea..och det gick superbra.

 
 
8 och 10 april 2008
 
Nykär i Leo efter första lektionen med öppnor och förvända slutor... Ännu mer kär efter dressyrkurs med programridning, nya LC:2:an.

Lycklig

Lyckligare...jag alltså
   
29 januari 2008
 

Idag skulle jag ha ridit Sessan men på grund av mina inte riktigt läkta ridsår bytte jag (Tea) till Nea. Nea kanske inte riktigt är min typ av häst så här första gången, men vi hade skitkul. I uppvärmningen skulle vi få till åtta galoppsprång på långsidorna, det är ganska få för Nea som inte riktigt fattade att det skulle gå fort, okontrollerat fort. Anna avbröt övningen men jag var alldeles för fokuserad och galopperade på. Alla skrattade, jag såg tydligen ut som en ponnyryttare när jag med alla medel försökte pigga på Nea och visa att det var okey att sträcka ut. I andra varvet gick det bättre. Sedan hade vi övningar på serpentiner som innehöll sidvärts och öppnor och i slutet galoppövningar med några skrittsteg på medellinjen innan bytet.

Nu för tiden tänker jag positivt och på hur bra allting går och visualiserar hur ritten ser ut!! Det ni! Så kan det gå när man träffar den superhärliga Kerstin Kemlén!

22 januari 2008
 

Mattias skulle komma hem sent, kanske inte alls, så jag var inställd att bli utan ridning. Men Mattias kom hem, en kvart innan lektionen startade. Jag fick rida Sessan. Det var KUL och JOBBIGT! Vi tränade att ha dem ställda åt fel håll, slutor på diagonalen och slutligen serpentiner i galopp med några travsteg emellan galoppbytena. Sessan var superduktig. Ni vill inte se mina ridsår! Alltså, jag har aldrig varit med om maken! Jag hade på mig långkalsoner under ridbrallorna - ALDRIG mer! Skinnet i vänster ljumske är som bortkrullat-brännt. AJAJAJ.

Men det var skitkul! Jag är dock glad att jag inte ska rida på en vecka. På söndag far jag, Tea och Jesse till Luleå på en kurs - Känsla för hästar - open sensed, en heldag med Kestin Kemlén. Spännande!

   
20 jan + några dagar till
 

Nu har vårterminen startat och Anna är tillbaka. I tisdags red jag Miss Pi, det gick superbra och var så roligt. Jag var inte alls peppad innan och var trött och degig. Men så roligt det var. Vi startade med lite uppvärmning och streching av ryttaren, som vanligt känns det som om mina höfter ska trilla ur led. Vi värmde upp alla gångarter och sedan körde vi lite sidvärtsövningar i trav och sedan i galopp...!!! Miss Pi är helt otrolig i galoppövningarna. Vi kom faktiskt ganska bra överens på en gång.

Igår fick jag (den stora fegisen) låna Leo så att jag skulle våga mig ut i skogen. Med en meter snö så går det väl knappast att göra sig illa och hästarna orkar då inte göra något. Jag, Lollo, Tea, Liza och Jesse var ute och pulsade i skogen och det var superhärligt! Tack gulle-gull-Liza för att jag fick låna Leo. Jag höll på att skratta ihjäl mig när Mirre bestämde sig för att byta spår och försvann i snön och sedan hoppade som en hjort upp och ner de fyra metrarna mellan stigarna, Jesse flög som en vante uppepå. Det är inte lätt att vara liten i snödjupa norrland.

Idag, nu ikväll har jag motionerat Sessan som var med ut och pulsade igår (det var henne Liza red, så jag gjorde iordning henne igår också). Hon är så superfin, jag fattar inte varför jag jämt är så orolig. Vi tog det ganska lugnt men värmde upp i alla gångarter och sedan körde jag lite skänkelvikningar. Hon är så gosig och fin och gör alltid sitt bästa.

Så det har varit en bra start på terminen, tre ridpass...!!!


Leo och jag spårar


Tack till Tea som tjatar på mig så att jag kommer iväg till stallet!

   
11 nov + några dagar till
 

Idag har jag ridit Sessan för Lea. Wooow!! Det var skitkul och det gick så himla bra. Jag var nervös innan jag satt upp, mer än vanligt och det kändes verkligen som om det inte skulle gå så bra. Men Sessan var fin redan under uppvärmningen och det var länge sedan jag kände (då menar jag verkligen kände!!) en häst som trampar under sig och jobbar så aktivt med ryggen. Jag trodde hon skulle skita... Det var så kul och Lea tyckte att vi passade bra ihop (som handen i handsken) och att Sessan trivdes med min mjuka hand :-). Lycklig, lycklig, lycklig! Vi tränade sidvärtsövningar och i slutet galoppfattningar utan hjälper (och utan rodeo...).

I tisdags red jag Bon Bone! Det var också skitkul, det var länge sedan och han har utvecklats en hel del sedan jag satt på honom sist. Han är så stor och maffig! Sista kvarten bytte vi häst och jag satt upp på Sessan, det var lite skillnad... Stor maffig dressyrhäst / liten, spinkig galoppör. För tillfället passar Sessan mig bättre, Bon Bone har så stort steg och jag orkar inte rida ihop honom ordentligt. Vi tränade öppnor, slutor och skänkelvikningar med avslutande galoppfattningar. Bon Bone var ett proffs på detta så jag bara åkte med.

Gången innan det så red jag Miss Pi, det var svårt i början för hon är så superkänslig. Men när vi satte igång att trava så släppte det och vi kom bra överens i alla gångarter. Ärligt talat minns jag inte vad vi gjorde...jag kommer bara ihåg uppvärmningen, sedan slappnade jag antagligen av.


Petra och Bon Bone på
helgens klubbtävlingar
   
16 oktober
 
Hoppning!! På Graffe. Vad ska man säga? Skitkul! Jag var lite nervös och vid första hindret på uppvärmningen så bangade jag rejält, men tog mitt förnuft tillfånga och skulle fan över (ursäkta språket). Över kom jag! Jag kom över alla hinder och bommar i trav och galopp. Nu hoppade vi verkligen över höga hinder (30-40 cm). Graffe hoppar ju alltid med bra marginaler, så själva hoppen vart nog lite högre. Han var så duktig och jag var så duktig som vågade, det var så d-a kul!! Jag vill göra ett Ronjas vårskrik. Petra är superduktig som peppar och tjatar på oss och ber oss hålla tyst när vi gnäller för mycket.
   
8 oktober
 
En hel månad sedan sist. Idag hade vi "förberedande hoppning", d.v.s. bommar. Jag fick rida Sessan, min nya favorit. Jag har ju varit småkär i henne sedan hon kom, främst för att hon är så go att hantera och för att jag känner mig trygg med henne. Nu har jag äntligen fått sitta på henne och hon är underbar. Arbetet gick bra, lite trixigt att hinna ställa om och vända mellan bomserierna - här behövs träning! Jag gillar sådana här övningar som gör att man måste koncentrera sig, det är mycket som ska koordineras. Nästa gång ska vi hoppa... pirrigt, hoppas jag får rida Sessan igen.

Jag, Sessan, Petra och katten Maja
   
4 september
 
Idag låg fokusen på sitsen, vi nötte och nötte på stora mittvolten, med mindre volter utåt vid A och C. Jag red Lill-Graffe. Det gick ganska bra, Petra filmade och jag är inte så supernöjd med det jag såg, men jag får väl skylla på att han är så liten och min rumpa ser så stor ut. Men det var kul och vi kämpade på som bara den. Uppvärmningen gick mycket bättre den här gången. Inget foto, bara film och den är censurerad.
   
30 augusti
 
Idag skulle jag egentligen ha ridit Sessan, men vi hade lite ont om stora hästar, så jag fick rida Graphit. Lill-bus-Graphit. Petra skrämde upp mig innan att han är busig och brallar och så... jag trodde hon skojade. Första 15 minuterna så försökte han sticka varje gång vi var på övre delen av volten...
Vi hade cavalettiträning med en bana bestående av fyra bommar på marken, en tio-metersvolt, fyra cavaletti, ökad trav, serpentiner (3-5), ökad trav och om från början igen. De första försöken över bommarna trodde Graphit att han skulle hoppa över alla på en gång (observera att jag höll mig kvar....). Jag trodde att det aldrig skulle gå, men efter en stund travade han som en klocka över både bommarna och cavalettin, oj så kul det var och härligt. Han gick i fin form och var så duktig och vi bara flöt över bommarna. Jag var överlycklig! Jag är nog fortfarande en ponnyryttare i själen. Dessutom sov Fia och det var alldeles tyst i huset när jag kom hem. Nu behöver jag inte vänta så länge på nästa gång, vi har flyttat lektionerna till tisdagar.

"Graffe" och jag efter ett superbra ridpass
   
23 augusti
 
Höstens första ridlektion! Jag fick låna Billy som flyttar till Skellefteå på måndag (sista chansen...) Han är ju superfin, och han stod ut med en skumpande Malin som gled runt lite hit och dit i sadeln (för ett ögonblick trodde jag att A & S hade gnidit in glidmedel på den...). Jag red utan stigbyglar eftersom inga hål passade mig. Det var en superkul och stenhård ridlektion. Petra passade nog på att sätta ribban för tanterna, här ska ridas!!! Och det är precis som vi vill ha det. Efter uppvärmningen red vi serpentiner med volter i varje böj och avslutade med mellantrav (läs "så snabb trav vi kan") längs långsidan tillbaka. Nu längtar jag redan till nästa torsdag, då ska jag rida Sessan. Tills dess ska jag gå omkring på stan och bära mitt eget huvud och slappna av i nacke och skuldor. Jag kommer nog att träna min handställning också, som ni tycker att jag ser lite konstig ut, så vet ni vad jag gör.

Så här slut var jag och Billy,
ja han hade fått röra på sig
   
18-19 augusti
 

Nu har jag tjuvstartat ridsäsongen genom att hjälpa Tea att pyssla om stallets nykomlingar; Sessan och Nea. Igår provred jag Nea en liten stund, fast jag tog mest hand om Sessan. Idag tog jag bara hand om Sessan. Sessan är en smart häst som fattar fort vad man vill, men hon vill inte göra halt ute på spåret när jag longerar - vi lyckades en gång... Hon är supersnäll att pyssla med, men verkar tyvärr lite stel, hoppas det beror på den långa resan upp. Nea kändes mjuk och fin att rida, mer motor än vad som förväntades.
Nu längtar jag till torsdag då våra ridlektioner startar.

 

Sessan
 

Nea
 
Söndag 29 juli
 
Jag har fått rida!!! Annika och Sussi var inte bara snälla och lånade ut Billy, tillsammans med Gabban vallade de dessutom mig i Pjesker-skogen. Så ska väl sägas att det spöregnade och att Gabban faktiskt joggade en runda med mig... Vilken härlig häst och vilka härliga galopper. Jag hade nog nöjt mig med några varv på gräsplanen om inte Gabban som vanligt tog kommandot och skickade ut mig i skogen. Tack Gabban!! Förresten har Gabban hittat en riktigt liten pärla - Prisma, åh så go och söt. Det kommer att bli en stjärna.  

Överlycklig och blöt
 

Snygg-Billy
 

Prisma och Billy i stallet
 

Prisma the star of gooooos
 
   
Måndag 23 juli
 

Jag försökte övertyga mina vänner om att hästar faktiskt luktar gott!!
De gör verkligen det, och jag har hästabstinens!!!

Lycksele djurpark, man får hålla till godo med det man hittar...


Fia fick rida så klart!

   
Måndag 4 juni
 
Sista lektionen för i år... Jag red Stor-Nova, barbacka som ni ser på bilden. Jag trodde jag skulle se mindre ut, men jag är nog större än vad jag tror. Det gick förhållandevis bra, en hel del fightande om det slängande huvudet - till och med lite galopp mitt i bråken. Men idag kände jag mig ganska lugn och säker, lite dålig balans och lite dåligt med muskler för att hålla ihop henne när hon bråkar med mig. Men det fanns några underbara sekunder här och där då allt kändes underbart. En häst man ska rida fler gånger och som bara blir bättre och bättre, ju bättre man själv blir... Gabban har lovat att komma tillbaka till hösten!!!! Jipppieee! Hon är bara bäst. Nu är jag så ledsen för att jag inte vet om jag får rida förrän i höst igen. Det har varit så kul!

Jag och Nova
   
Måndag 28 maj
 
Uteritt! Lite nervöst, men jag fick ju rida Pärlan! En riktig pärla! Åh, vad jag njöt av den norrländska våren i den värmande solen. Här uppe känns det ju som mitt på dagen fast klockan är 19.30. Tjärnarna är proppfulla med glittrande vatten och jag blir faktiskt badsugen. Det var härligt och nästan magiskt, tyvärr hade vi ingen kamera... Tack till Ann som lät mig låna hennes pärla så att jag fick vara med om en härlig upplevelse i skogen!

Pärlan i vintras
   
Måndag 21 maj
 
I den här åldern så har jag utvecklat en viss höjdskräck när det gäller hästar. Jag sa till Tea innan jag for till stallet att jag rider vem som helst, men inte Nova (stallets högsta häst, 175 i mankhöjd). Självklart fick jag rida Nova - utan sadel. Jag har alltså inte suttit i en sadel sedan julshowen 2005. Gabban är övertygande och ger en inte en chans att ge upp, det skulle bli så bra så bra! Och som vanligt - hon hade rätt! Jag skippade galopperna och det tog nästan hela lektionen att slappna av och mjukna i höfter och bäcken. Höjden glömde jag bort och visst var hon snäll. Men det var inte så lätt. En häst man ska rida fler gånger för att komma in i hennes steg och stil. Hon är superkänslig men slänger gärna med huvudet så man måste vara stadig och mjuk - och sitta rakt... bra träning för snea mig.
   
   
Måndag 14 maj
 

Sitsträning på lina... för er som rider behöver jag inte säga mer. Det var skitkul, speciellt att jag faktiskt höll mig kvar. Cindy ställde upp och plågade oss, fast hon vart nog rätt plågad hon också. Gabban var för en gångs skull svettigast av oss alla. Tänk vad hon gör för oss!
Hur får man ner knät egentligen...?
Jag hade vissa problem att hålla armarna rakt ner (fast det var på egen begäran efter kraftig mjölksyra i armarna), de åkte liksom rakt ut som om det satt i ryggmärgen - jag kan flyga...rida... jag är inte rädd...

Längtar redan till nästa gång. Saknar Gibson som nu har farit till sin nya familj.


Gull-Cindy
   
Måndag 7 maj
 
Idag startade Gabban hårt. Efter första galoppen var mina ben bortdomnade och middagen på väg upp, då säger Gabban "Är ni varma nu?" Så efter den rejäla upvärmningen gjorde vi en övning enligt följande: En tio-metersvolt i bortre hörnet och sedan ur volten snett igenom i markant ökat tempo - i trav förstås. Detta var Gullan bra på! Fort gick det och vi skulle behålla tempot när vi kom ut på fyrkantsspåret... Allt detta barbacka. Men oj så kul!!

Utpumpad efter en timmes hårdkörning
   
Söndag 30 april
 

Jag fick rida Gullan, jag fick rida Gullan...barbacka. Det var superkul! Fast Gabban glömde bort oss och kom sent, vilket innebar en lång lektion den här gången också... Vad gjorde vi? Vi tränade på galoppfattningar och avsaktningar på exakt rätt ställe, minska och öka volter och självklart SITSEN! I vänster varv sköt hon in bakdelen (mitt fel) innan fattningen och i höger galoppfattning ville hon rusa iväg, annars gick det lugnt och fint. Jag har problem med min vänstra handled, som alltid. Inte ens 1,5 års avhållsamhet från ridningen hjälpte. Men om någon ska få ordning på mig så är det Gabban! Träningvärken har inte varit värst... konstigt. Kul att vara igång igen. Mattias hade dock inte så kul med Fia den här gången. Fia var så arg så arg och så ledsen... Tack till Gabban som tog hand om Gullan redan i ridhuset så jag kunde fara hem.


Gullan och hennes ägare Jessica
   
Måndag 23 april - debut efter Fia
 

Fick enligt önskemål rida Cindy efter som det kändes som ett säkert kort efter så långt uppehåll. Henne har jag ju pysslat med långt efter jag slutade rida (tillsammans med Johanna). Det blev ridning utan sadel eftersom den hon har inte passar längre.

Gabban började lugnt och sansat med sitsövningar och långsam skritt, steg-för-steg. Faktiskt svårare än vad man tror på Cindy som slumrade till då och då och inte alls vill gå ett steg i taget. Det är lättare att sova om man liksom bara rullar på...

Sedan var det slut på lugnet. Trav, trav, trav - sits, sits, sits. Trav länge...inga uppehåll. Pust - stön - bortdomnade ben. Sedan var det dags för galoppen, helst med alla fyra ben samtidigt. Efter ett par galopper blev det äntligen fart på tjejen.

Det låste sig för Tea och Gullan så vi skulle byta häst så att Tea fick avsluta med en fungerande galopp. Jag kom knappt av Cindy... min ben gick som inte att röra. Sedan tvingande Gabban mig att sitta upp på Gullan - också utan sadel! Ja, ja, jag kan skritta av henne... Nähä, hon ska galopperas. Gabban bestämmer som sagt var... och galopp blev det. Och det gick bra! Jag vill rida Gullan nästa gång! Tea tog hand om Gullan i stallet så jag kunde fara hem till trötta och hungriga Fia som faktiskt sov i pappas famn när jag kom...


Gaaammaaal bild på mig och Cindy
   
   

 

 


familjenjonsson.eu