Aktuellt:
Årets avslutning

Den 11 november fick jag diagnosen Diabetes typ 1. Mamma och pappa tyckte att jag hade druckit ovanligt mycket och vi fick låna Magnus blodsockermätare för att utesluta diabetes. Med första värdet på 26 (ska vara mellan 4-7) och efter en timme ett värde som var så högt att mätaren inte kunde visa, var det bara att fara till Sunderby Sjukhus. Efter två veckor, med dropp och sprutor, vinterkräksjuka med en hemsk isolering och faktiskt en hel del kul med kompisar, härliga sjuksköterskor och lekterapin, fick vi äntligen komma hem. Jag har innan juluppehållet blivit inskolad på dagis igen, de är superduktiga.

Julen firades med Lena, Alex, Lina, Emma och förstås mamma, pappa och Leo. Nyår firades med mormor och morfar och mormors kompis Sonja. Farfar och Anna-Maj är i Portugal.


Nyårsklänning från mormor, men ärligt talat, en spiderman-dress skulle ha varit coolare.
Jag hade ovilligt på mig denna prinsessliknande klänning i max 10 minuter.
Alla tyckte att jag var så söt...

Mina julkompisar

Det var inte så kul med sprutor i början

Bollhav och roliga kompisar

Här var vi isolerade, tur att vi hade TV

Här fick jag sätta ny kanyl till mitt dropp, mitt i natten då min tidigare kanyl slutat att fungera.
 
2 november 2008

Eftersom det ofta (alltid) är mamma som hjälper mig att berätta om vad som händer i mitt liv så föreställer majoriteten av bilderna mig tillsammans med hästar (tagna med mobiltelefon). I veckan red jag min första "riktiga" ridlektion (på King), då fick vi lära oss att "flyga flygplan", ha händerna på huvudet, nå hästens öron och svans samt att plocka en himla massa päron och äpplen...fast jag såg då inga... Efter 40 minuters lektion var det dags att avrunda och då avrundade jag genom att snyggt glida av King för att sedan dimpa i backen. Jag blev rätt arg och ledsen, morsan var inte alls med på noterna och lät mig slå i backen, hur ska jag veta att att man ska stå stilla i mitten innan man ska kliva av, larvigt! Jag skrek till alla i ridhuset "JAG BJUDER INTE PÅ TÅRTA". Fast det gjorde jag dagen efter, både hemma och på dagis.

Idag har vi varit ute i skogen, jag, Micke och Tyra. Evelina var med en bit och fick låna Primör av mig en stund och King av Micke en stund. Det var jättekul, jag sitter mycket bättre i min nya stall-overall som vi har köpt på NTC (det brukar jag påminna mamma om varje gång vi far förbi). Mamma tjatar dock en del om att i skogen måste man hålla i sig med båda händerna, inte flyga flygplan och plocka päron och sånt. Men jag trillar inte av...!

Min Alex har varit här i veckan. Hon är en kul typ. Hon skrattar jättemycket när jag säger saker som "Pang i bygget" eller "Lilla vän, nu mår du mycket bättre". I veckan har jag sålt mycket saker, t.ex. köttbullar och man kan få kaffe till om man vill. Det kostar fyra eller fem kronor. Jag är bäst på att räkna, ibland glömmer jag bort tre, men det är väl inte så noga. Jag brukar be pappa knacka mig på handen för att jag ska öppna den och då ropar jag "DET KOMMER EN MYLA" och så kittlar jag pappa.

Idag har vi fått snö! Leo har dragit mig på både bob och pulka jättefort. Snö är gott! Mamma försöker lura mig att det är kiss och bajs i snön, okey på stallet, men inte hemma på gården...


F.v Angelica, Tyra på Måna, Jag på Primör, Tea och Micke på King.

Jag och King inför min premiärridlektion!

Micke som ska rida Bianca för första gången

Avramlingstårtan
(Jesse är vår ridinstruktör tillsammans med Hanna)
 
26 oktober 2008

Helgens ridtur i skogen på MIN King


Enda bilden från Zaras 85-årskalas i Sundsvall (Norra berget)
 
Lördag 4 oktober

Den här veckan har jag varit riktigt trotsig säger mamma. Jag gör allting precis tvärtom och om jag inte får uppmärksamhet direkt när jag behöver det hittar jag på riktiga hyss. Jag har funderat ut att det är bättre att göra hyssen nu, innan mamma har spikat upp en dörr till mitt rum eller byggt en snickarboa. Fast när mamma åkte i väg utan mig i torsdags och inte kom tillbaka fast jag klädde på mig trosor och allt det där som jag egentligen inte behöver ha på mig, så har jag lärt mig att jag inte ska dra ut så långt på trotset när det gäller just påklädning på morgonen. Men telefonpratande och matlagning ska bestraffas med diverse hyss.

Idag har det förresten börjat snöa! Vi har krattat löv (jag tömde mammas nästan fulla skottkärra tre gånger...på samma plats som löven krattats upp på). Sedan har vi varit på stallet och fotograferat tanter och farbröder. Mamma tog några på mig också. Imorgon blir det ridning om det inte snöar/regnar allt för mycket. Men vi ska i varje fall fara till badhuset på eftermiddagen - det är kul!


Jag pratar med Hubbe och Caprise


Jag och min reflexhäst, han heter säkert Primör som min andra hästar.
Han gillar i varjefall att pussa på alla han möter, människor som djur.

Igår fick jag superdupermysiga vantar. Allt fastnar i dom!
Så här såg de ut när de var sprillans nya.

Kollar på min storebrorsas innebandyträning

Leo hade konstiga öron ett tag...
 
Onsdag 24 september

Stallet, stallet, stallet. Idag har jag följt med Micke till stallet när han skulle på hästlekis.
Jag har tagit mig ett spånbad (mamma var inte så glad...kolla min hjälm), jag har ridit
Casper (två gånger, tack Hanna), pussat på King och Primör, krattat, jagat katten Siri
och åkt skottkärra. På bilden är Caprise som är supergosig.

Ps. Andra helt torra dagen helt utan blöjor...

 
Söndag 21 september

Här kommer lite bilder från veckan som har gått. Jag har slutat med blöjor på dagis och det går bättre och bättre. Ibland glömmer jag bort mig och då kommer det i brallan. Idag har jag då varit på stallet och jag har ridit och åkt bil med pappa till Sjöträsk och jag har inte pinkat på mig en enda gång. Mamma säger att jag har kommit i trotsåldern, vad det nu är. Hon är rätt arg ibland, men jag vill faktiskt göra som jag vill och vad är det egentligen för fel med att ha lite humor? Är det till exempel inte roligare att hoppa jämfota och springa superfort än att klä på sig? De kan väl jaga mig lite och ha lite kul? Förresten kan jag klä på mig själv, och klä av mig...varför ska man ha kläder överhuvudtaget?

Veckans kommentarer:
- Vi tittade i serietidningen Larsson och där var en hund som dammsög och då berättade jag för mamma att det är faktiskt bara mammor som kan dammsuga.
- Varje dag utanför dagis säger jag till mamma "Biblioteket? En gång till..." "En gång till" kan man förresten använda till allt - gungan, glassen, boken...
- Igår sjöng jag "Johan är kär i Fleddi, Johan är kär i Fleddi" hela eftermiddagen då vi var ute. Jag har lärt mig den sången från Saltkråkan.


Min nya egna ridhjälm!
Idag har jag ridit ut på King.. och travat!

Imorse åt vi lyxfrukost efter att jag och mamma flyttat och staplat ved. Jag älskar ägg och idag skalade jag hela ägget själv för första gången. När frukosten var klar ropade jag till pappa
"Pappa! Nu är det ÄGG!"

Jag gillar att gömma mig i träd och i vår rönnhäck. Jag har en koja inne i häcken, inga hundar kan gå dit...bara så ni vet.

I fredags kom ett jättestort paket. I paketet fanns en lila ryktlåda med borstar och grejer till mig och en blå till Micke. Holly (största hästen i stallet) råkade trampa på min nya ryktlåda idag.

I torsdags hämtade vi Micke på dagis. Mickes dagis hade en rolig rutchkana och jag ville faktiskt inte åka därifrån.
Mamma sa att hon och Micke skulle åka hem själva när jag låg på gräsmattan och gråtande försökte tala om att
det är orättvist att Micke får ha sin barnstol i baksätet. Men när mamma sa att de skulle åka till Teckan, då var
det helt okey. Vi fick varsin glasstrut!

När vi kom in målade vi superfina teckningar.

Micke tyckte att vi hade ett sådant stort badkar att vi blev tvunga att prova det tillsammans.
Vi har ju provat badbalja tillsammans...lite trångt, badkaret var mycket bättre!
 
Lördag 14 september


Micke & King och jag och Primör på lördagspromenad. Mamma var gode imponerad av
att jag klarade av att rida alldeles själv. En egen hjälm vore något.


Jag och min Primör (Mickes och min)

Söta Micke på söta King

Jag igen!! Det var jättekul. Skönt att få lite luft efter en natt
med falsk krupp-varning och geggiga ögon.


Min granne Jesper och jag käkar kakor efter att jag fick en verktygslåda
(som gärna Jesper velat ha oxå) och ett Barbapussel i present.


Festissugrörsplast är kul att sätta fast överallt...

Blommig Fia plockar blommor utanför hästhagarna.
 
2 år - 27 augusti 2008

Jag och mormor firar att jag - prinsessan - fyller 2ÅR!!!

Jag fick ett jättestort paket som innehöll hästen Primör av mina kompisar Micke och Evelina.
Primör kan galoppera och gnägga.

Jag åt massor med tårta och blåste ut ljus. Mormors ljus skulle spela men spelade inte förrän det hade brunnit ner och mormor försökte bränna upp de sista delarna.

Farmor, Micke och Josefine leker med mig i min nya säng.

Jag och Josefine målar med mina nya vattenfärger.
 
 
Söndag 3 augusti

Bättre sent än aldrig... Nu är sommaren förbi och jag har haft en massa kul. Mamma kommer inte åt några bilder utom dem från de senaste dagarna, så ni får hålla till godo med dem så länge.

Kort om sommaren:
1. Jag simmar själv med simring runt magen, jag älskar att bada!
2. Jag pratar mycket, både med andra och med mig själv, gärna framför spegeln.
3. Jag kan svära (jag sa "helvete" två gånger när jag tappade vällingflaskan i sängen häromdagen. Mamma skyller på för mycket bilåkning med pappa).
4. Jag är jätteduktig på att bli arg, förtvivlat arg, då ligger jag på golvet eller nyper/slår mig själv (de andra lämnar mig om jag gör så på dom). Fast det brukar inte hjälpa men jag håller på att träna på en metod som kanske fungerar.

...och mycket mer, men det kommer med bilderna om några dagar.


Självklart hjälper jag pappa att tvätta motorcyklen efter hans och farfars långa färd, även om jag inte fick följa med. Bara så ni vet så är motorcykeltidningar det bästa att läsa på toa.


Igår fick jag min första EGNA pizza "Hajjipizza".
Jag åt upp 1/3 del minst.

Min bästaste brorsa! Bara MIN!

Stor-Maja blev nio (lill-Maja mitt emot fem).
Mycket tårta vart det!

När det var varmt kunde man sitta på altanen och dricka saft med grannarna, t.o.m. äta frukost på morgonen. Vill bara tala om för mormor att jag har påbörjat min stora glasspinnesamling under altanen. Pappa har redan börjat oroa sig för vintern, hur det ska gå om det är snö så att det inte går att stoppa ner pinnarna mellan springorna (vi har ju tak...)

Mamma målar och målar, så jag har också målat - här med lite hjälp från lill-Maja
 
Lördag 26 april

Idag har jag varit i Skellefteå med mamma och pappa och kollat på massor av hästar. Jag råkade somna i bilen på vägen dit och när jag vaknade försökte jag räkna hästarna som stog i hagen som vi körde förbi "fem, sex, sju, åtta" men sedan nöjde jag mig med att utropa "HEJ HÄSTARNA!". Vi kollade på Jesse som tävlade dressyr med Graffe (de i bakgrunden). Jag gillade mest hästbajset, höet och att stampa med fötterna och göra höga läten när mamma sa att jag måste vara tyst...Sista tävlingen såg vi genom ett hål i manegedörren eftersom jag inte betedde mig på läktarn, det var roligare att kika i hålet.

Igår kom mamma hem med en apa från jobbet, som jag fick!! Det är det första gosedjuret som jag själv har döpt. Han heter Omppaa... morfar vet varför. Jag ska be mamma fota Omppaa.

 

Jag gillade inte när mamma var ute och gick med Graffe i paddocken och tanterna
sa att jag inte fick gå dit för att det var hästar där... Här tröstar mamma mig, fast hon
fattade inte heller att jag borde få vara och gå precis dit jag vill - jag är en STOR tjej...
det sa hon själv häromdagen.

Mamma skulle fota gulliga ungar som plaskar i vattenpölen, Lillie råkade bli fångad på bilden

Jag och mormor är ute och spatserar
Måndag 14 april
Efter några ilskna utbrott och utan att mamma fattar att det är viktigt att ta ut alla DVD-skivor ur skåpen och att det är livsfarligt att klä på sig pyjamas och blöja före kl. 20.00. Efter provkörning av pappas skoter och sedan Linns skoter och sedan pappas skoter igen, iförd bara blöja (5 grader i garaget) kunde man vara lycklig en stund när det äntligen var någon fattade vad man ville. Men sedan var det kört, mamma hade gjort välling. Jag drack halva under tiden som jag berättade att jag har fröknar och vad de heter - Kerstin, Åsa och någon Maud som kör, halva vällingen rann ut. Efter några utbrott till - de verkar att ha svårt att fatta de där vuxna - "Jag vill inte" betyder typ "Jag vill inte". Till slut kröp jag upp hos Leo i soffan och somnade...
 
Söndag 13 april
Imorse följde jag med mamma till stallet. Hon skulle fota nykomlingen Gabriel, inte med bland mina foton, för enligt mig så fanns det andra kusar som är viktigare. Speciellt Holly! Jag hade kaniner på min tröja idag och jag trodde inte riktigt på mamma när hon sa att vi skulle klappa på riktiga kaniner. Men det fanns riktiga kaniner på stallet, jag fällde t.o.m. några tårar innan mamma fick in mig i bilen för att jag så gärna ville tillbaka till dem. Kolla på dem, visst skulle man kunna ha dem hemma i sängen. Men mamma sa att det fanns bilder på dem (jag gillar att kolla på bilder i datorn) så jag övervägde situationen och följe mamma hem.

Kaninerna!

Ett snack med Eddie, han gillar hö

Leo bad mig komma över, han heter ju faktiskt
som min storebror och då förtjänar han en klapp

Min häst - Holly, Holly, Holly!
(mmmh, störst i stallet 180 i mankhöjd)
 
Påsken

 


Cooling på "Mööör" (Primör)

Snygg sits, en framtida ryttare....
 
Måndag 11 februari

Här kommer ett litet utdrag från min senaste vecka. Jag har varit drabbad av min första riktiga kräksjuka! Två dygn kräks och sedan två dygn med hög feber. Mamma och pappa var visst lite oroliga när jag bara sov och ibland vaknade till och endast använde tre ord - dicka, mela och tova (dricka, mera och sova). Aldrig har huset varit så stillsamt, hela familjen sov på en madrass på golvet. Det var lite jobbigt att börja äta igen, men då kom mormor och gjorde tonfiskgegga med ris, det var gott. Storebror kräktes, fick feber och sedan halsfluss, pappa mådde illa, fick hög feber och sov.

Nu mår vi alla bättre, jag vaknar hungrig, använder tvåordiga meningar ("Fia Hungrig") och babblar som aldrig förr. Jag kan vissla! Jag kan öppna dörrar! Jag kan dra stolar till ställen där jag behöver komma högre upp! Jag kan lägga pussel och tvätta dockan i baken när hon har bajsat. Jag kan massor, mer än vad de där stora människorna tror... men jag kan inte sätta på mig strumporna själv, har fått ett och ett annat gråtanfall när det inte funkar, mamma säger att jag måste skaffa mig lite tålamod, vaddå, tålamod är något som morsor och farsor ska ha!

Nu har äntligen Maj kommit hem, men var är faffa? Det är jätteroligt att få leka med alla grejer hemma hos Maj, sitta i min egen stol (vilket inte är så lockande hemma). Hos Maj får man kakor, päron och annat gott.

När mamma säger att jag är "mammas älskling" då säger jag "pappa kling".

Idag har jag äntligen fått gå på dagis och träffa alla mina älsklingsfröknar och kompisar.


Somnade innan jag hann fram...


Försöker äta lite rån med smör, fick inte vara i magen så länge

Mormor och jag leker med baddockan

Jag hjälper mamma att baka

Energin är tillbaka, här rider jag på min snöhäst

Aptiten tillbaka, skippade efterrätten och
käkade tre portioner palt med lingonsylt
 
Måndag 28 januari
I fredags var mamma och pappa med Linn på The Square. Det var nog kul för dom, för dom tjattrade så jag vaknade när de kom hem. Tea, Picke (Micke) och Magnom (Magnus) var här och tog hand om mig. Tea och Picke sov över!! Jag försökte få mamma och fatta att jag ville att Picke också skulle vakna på natten, men hon tyckte inte att det var någon bra idé. När jag vaknade på morgon då var det inte bara Picke och Tea som hade sovit över, utan Affan (Staffan) var också här... Mamma tog hand om mig och Picke när Tea jobbade och vi var snälla som änglar. Vi till och med bajsade tillsammas (obs! första gången för mig på pottan). Picke sjöng om Affan Stalledrängar (undrar vad som inspirerade honom till det) och Vita lamm, så det var så trevligt så, och så läste vi motorcykeltidningar förstås. I söndags for mamma supertidigt till Avan med någe hästtrams och pappa han blev tvungen att köra skoter när det är så kopiöst med snö. Jag och Picke härjade tillsammans hemma hos familjen Lundgren där Jessica och Marie fick hålla ställningarna. De lever!! Tror vi...?


Bästa Linn!!


Toapolare...
Tordag 24 januari

Nu har jag käkat glass i lastbilslass! Först åt jag ju glass efter badet i söndags. Igår åt jag en glass med Leo för att fira att Linn fyllde år (fast hon var med grabbarna och åt pizza). Idag har jag ätit glass med Ailo. Ailo och hans mamma Sara har varit här och ätit makaronipudding. I veckan har det gått bra på dagis, jag och Casper är fortfarande bästisar. Idag blev Casper ledsen när jag sov längre än honom, så han fick sitta i fönstret och titta på mig när jag låg ute och sussade i vagnen, jag kan förstå honom, mamma säger att jag är sötast i världen när jag sover. Det snöar och snöar och snöar. Igår slutade det en stund, men då blev det så kallt att vi fick sova inne på dagis. Idag har mamma tvingat mig att skotta igen. Imorgon kommer Tea och Micke hit och ska vara barnvakt. Micke ska sova här för på lördag ska jag (med lite hjälp från mamma) passa honom. Pappa ska köra skoter för det är ju massor med snö!

Förresten är all utsikt från köksfönstret borta. Det är supersvårt att spana på alla traktorer för snöhögen/vallen är typ tre meter. Mamma säger att det känns som om man kör i en labyrint - vad det nu är - när man kör omkring på samhället.


Glassen efter badet

Glassen igår

Jag och Ailo i väntan på dagens glass som Ailos mamma hade med sig
 
Söndag 20 januari
Idag har jag varit och badat med Micke och Evelina. Det var roligt. Vet ni, jag träffade min bästis Casper på badet, nu har vi något att prata om på dagis. Efteråt åt vi glasspinnar med strössel och lekte massor. Idag har jag sjungit "Blinka lilla stjärna där" massor av gånger, stjärnan hänger fortfarande i vårt köksfönster, vi är nog de enda som har en sådan säger mamma.
 
Lördag 19 januari

Veckan som varit har gått bra, det är klart att det är lite trist att inte morsan och farsan går och fikar hos "pappa" och "Maj". Jag försöker att påminna dem, men dom verkar inte fatta någonting, de bara snackar om Vietnam....vad de nu e??

Jag och mina bästa kompisar Casper och Ludvig har lekt kurragömma-lekar och pussats en hel del. Fast i torsdags blev jag tvungen att visa grabbarna vem som bestämmer, så i rutchkanakön blev det lite fight och jag "råkade" klösa Ludde under ögat, men det var absolut inte meningen. Men de borde lära sig att inte försöka trängas, jag har liksom företräde.

Nere hos Rasmusarna stormar det värre, här bara snöar och snöar det. Här om dagen hämtade mamma mig i barnvagnen, tydligen hade "bang" (mammas bil) vägrat att öppna mammas dörr, så efter att han var framgrävd på K4:as parkering, fick mamma använda min dörr och krypa in.

Ja i det här huset använder de då barnarbetare, Leo har fått skottat två gånger i veckan och idag har jag då skottat både på förmiddagen och eftermiddagen. Vid lunch, råkade jag ha ner en mugg med hett vatten som skulle tina mina gröna ärtor, så mamma och jag satt i duschen en lång stund. Alltså, färgar ärtvatten eller något? Det sved lite i armvecket, men det gick över. Jag fick äta välling till lunch i bilen och sedan sov jag medan pappa och Linn tittade på ett hus till mormor och morfar i Storberg. Det fanns tydligen en ladugård som min ponny (som pappa har lovat mig) kan stå i.

Ikväll har jag lekt med Evelina och Micke, jättelänge för mamma visste inte var klockan var. Imorgon ska vi på badhuset allihop. Jag hoppas att Linn följer med, hon är så rolig!


Malin S och Linn i Storberg
 
Söndag 13 januari
Imorgon åker farfar ("pappa" med rätt betoning) och Anna-Maj ("Maj") till Vietnam med omnejd och här kommer jag att skicka hälsningar till dem.

En typisk ätarbild med kameraflinJag och Jesper på bob igår (lördag 12/1)
 

 


familjenjonsson.eu